Ryżowy jeż

(102 głosów, średnia ocena 1.83 na 5)

Ryżowy jeż

Składniki:

  • 1 papryka,
  • 1 jabłko,
  • 2 marchewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 pomidor,
  • garść nasion słonecznika,
  • garść orzechów laskowych,
  • 100g ryżu brązowego
  • ¼ sałaty lodowej,
  • 1 ser mozarella,
  • sól i pieprz

Do sosu:

  • oliwa z oliwek (50ml),
  • ½ cytryny,
  • 2 łyżeczki ziół do sałatek

Przygotowanie:

Ugotować ryż i ostudzić. Produkty umyć pod bieżącą wodą. Obrać jabłko oraz marchewkę i pokroić je na wąskie, cienkie paski. Paprykę i pomidor pokroić w kostkę. Sałatę podzielić na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać dorzucając słonecznik i rozłupane orzechy laskowe oraz drobno pokrojony szczypiorek. Sos wykonać z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ziół do sałatek, mieszając je razem dokładnie. Polać nim potrawę jednocześnie przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Ser mozarella pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Potrawę przyozdobić według uznania.
SMACZNEGO!

 
Statystyka
Użytkowników : 2
Artykułów : 276
Odsłon : 377092
Naszą witrynę przegląda teraz 11 gości 
Sonda
Czy Jesteś za reaktywacją forum?