Ryżowy jeż
Ryżowy jeż
Składniki:
- 1 papryka,
- 1 jabłko,
- 2 marchewki,
- pęczek szczypiorku,
- 1 pomidor,
- garść nasion słonecznika,
- garść orzechów laskowych,
- 100g ryżu brązowego
- ¼ sałaty lodowej,
- 1 ser mozarella,
- sól i pieprz
Do sosu:
- oliwa z oliwek (50ml),
- ½ cytryny,
- 2 łyżeczki ziół do sałatek
Przygotowanie:
Ugotować ryż i ostudzić. Produkty umyć pod bieżącą wodą. Obrać jabłko oraz marchewkę i pokroić je na wąskie, cienkie paski. Paprykę i pomidor pokroić w kostkę. Sałatę podzielić na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać dorzucając słonecznik i rozłupane orzechy laskowe oraz drobno pokrojony szczypiorek. Sos wykonać z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ziół do sałatek, mieszając je razem dokładnie. Polać nim potrawę jednocześnie przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Ser mozarella pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Potrawę przyozdobić według uznania.
SMACZNEGO!
< Poprzednia | Następna > |
---|